Pór
Půl kilogramu pór dodá tělu 10 mg železa, což se rovná doporučené denní dávce pro dospělého člověka, a třetinu potřeby vápníku. Obsah vitaminů je zanedbatelný.
Pór obsahuje podobný éterický olej jako cibule, jen v nižší koncentraci.
Organismus denně produkuje kyselinu močovou jako vedlejší produkt metabolismu proteinů. Když se jí vytvoří příliš velké množství, může krystalizovat v kloubech, což způsobí záněty a bolesti (artritidu). Díky alkalizujícím a diuretickým účinkům pór zvyšuje vylučování kyseliny močové. Je vhodný zejména pro lidi s artrózou, dnou a poruchami ledvin.
Při bronchitidě a sinusitidě (zánět vedlejších dutin nosních) pomáhá díky svým mukolytickým (rozpouští hlen) a antiseptickým vlastnostem. Díky vláknině působí jako mírné laxativum, ale může vyvolat plynatost. Pór, jahody, maliny a jablka podporují vylučování kyseliny močové z krve, a tím preventivně působí proti dně.
Když je pór mladý a jemný, může se jíst syrový nebo použít do salátů. Dušený pór připravený s olejem a citronovou šťávou nebo majonézou tvoří vynikající pokrm. Vařený se podává jako součást různých jídel. Chutný je např. s bramborami.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.