Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pór

Pór se liší od cibule tím, že nemá žádnou cibulku a jeho stonek je mnohem silnější. Spolu s česnekem a cibulí patří do stejné čeledi a mají hodně společných vlastností. Pór se svým složením podobá cibuli, ale obsahuje více sacharidů, více kyseliny listové a minerálů. Mezi nejvýznamnější patří vápník, hořčík a železo.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Půl kilogramu pór dodá tělu 10 mg železa, což se rovná doporučené denní dávce pro dospělého člověka, a třetinu potřeby vápníku. Obsah vitaminů je zanedbatelný.

Pór obsahuje podobný éterický olej jako cibule, jen v nižší koncentraci.

Organismus denně produkuje kyselinu močovou jako vedlejší produkt metabolismu proteinů. Když se jí vytvoří příliš velké množství, může krystalizovat v kloubech, což způsobí záněty a bolesti (artritidu). Díky alkalizujícím a diuretickým účinkům pór zvyšuje vylučování kyseliny močové. Je vhodný zejména pro lidi s artrózou, dnou a poruchami ledvin.

Při bronchitidě a sinusitidě (zánět vedlejších dutin nosních) pomáhá díky svým mukolytickým (rozpouští hlen) a antiseptickým vlastnostem. Díky vláknině působí jako mírné laxativum, ale může vyvolat plynatost. Pór, jahody, maliny a jablka podporují vylučování kyseliny močové z krve, a tím preventivně působí proti dně.

Když je pór mladý a jemný, může se jíst syrový nebo použít do salátů. Dušený pór připravený s olejem a citronovou šťávou nebo majonézou tvoří vynikající pokrm. Vařený se podává jako součást různých jídel. Chutný je např. s bramborami.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 3467
Datum: 21. 1. 2009