Pór
Je to velmi stará zelenina. Císař Nero ji doporučoval vojákům, protože věřil, že ovlivňuje chrabrost. Pór pochází z Přední Asie a rozšířil se do asijských zemí, hlavně Číny, Japonska a Koreje, kde se stal součástí národní kuchyně. V Evropě byl také velmi oblíbenou zeleninou středověku.
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Encyklopedie
Pór je zelenina vhodná pro duševně pracující, povzbuzuje mozkovou činnost. Příznivě působí na aktivitu jater a žlučníku. Obsahuje řadu silic, které podporují tvorbu žaludečních šťáv a trávení. Je vhodný pro revmatiky, při dně, srdečních chorobách a obezitě.
Pór obsahuje více vitamínu C než citrón, dále obsahuje karoten, vitaminy B, E a niacin. V zelené části má až dvojnásobek vitamínů proti bílé. Z minerálních látek obsahuje vápník, železo, fosfor.
Pór můžeme vařit, dusit, smažit v těstíčku, zapékat s brambory. Dají se z něj dělat skvělé polévky a omáčky.
Počet přečtení: 4649
Datum: 15. 9. 2006