Pozor na maso, sýry a víno – působí negativně na mozek
Kromě kofeinu mohou mozek negativně ovlivnit také některé látky obsažené v potravinách. Tři z nich (tyramin, tryptamin a trimetylamin) jsou chemické deriváty čpavku a nacházejí se v potravinách jako jsou sýry, vína, ryby, uzeniny a některá tučná jídla. Můžeme je nalézt i ve zkažené drůbeži a rybách, které byly příliš dlouho v chladírně.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Poradna pro duševní zdraví
Tyto sloučeniny souvisejí s depresí, se zpomaleným oběhem krve v mozku, se změnami v mysli, s „noční můrou“, halucinacemi a se sníženým výkonem mozku během stresu (důsledkem jsou např. horší známky způsobené stresem během zkoušek ve škole).
Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.
Počet přečtení: 3376
Datum: 13. 3. 2010