Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přísní vegetariáni by si měli dát pozor na nedostatek vitaminu A

Představitelé Institute of Medicine uvedli, že ony druhy zeleniny, na které obvykle spoléháme jako na dobrý zdroj vitaminu A, tedy např. mrkev či brokolice, dodávají do těla pouze poloviční množství vitaminu A, než se dříve předpokládalo.
|
Typ článku: Studie

Striktní vegetariáni, kteří nekonzumují žádné živočišné produkty, by si proto měli dát pozor na to, aby měli ve stravě dostatek tmavě zbarvené zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na karotenoidy, z nichž se v těle vitamin A vytváří. Není ovšem problém získat doporučenou denní dávku tohoto vitaminu z potravy – např. již půl šálku vařené mrkve to spolehlivě zajistí.

Panel expertů nevyslovil žádné nové doporučení ohledně zajištění dostatku vitaminu K; předpokládá se, že pravidelná konzumace špenátu, zelí či brokolice spolehlivě dodá potřebných 120 mikrogramů pro muže, resp. 90 mikrogramů denně pro ženu.

Počet přečtení: 3121
Datum: 5. 3. 2008