Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč se na biomléce netvoří smetanová čepice?

Biomléko, které je na českém trhu, se prodává v PET lahvích a na obale je uvedeno, že mléko bylo homogenizováno a ošetřeno vysokou pasterací. V přirozené formě je mléko emulze, tedy volná směs tuku a vodnatých složek. Ty se oddělují, čím déle mléko stojí. Tomuto oddělování se zabraňuje tzv. homogenizaci (mléko je pod tlakem hnáno velmi jemnými tryskami). Tím je tuk v mléce rovnoměrně rozptýlen a na mléce se netvoři smetanová čepice.
Rubrika: BIO
|
Typ článku: Poradna výživy

Tento způsob je sice v ekologickém zemědělství povolen a posuzován jako šetrný, nicméně stále častější jsou dotazy spotřebitelů na nabídku nehomogenizovaného mléka z ekofarem. Biomléko poměrně brzy zkysne, což dokazuje, že bylo šetrně zpracováno a obsahuje živé organismy, na rozdíl od dlouho trvanlivého mléka v tetrapakovém balení, které zhořkne.

Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.

Počet přečtení: 2839
Datum: 4. 10. 2009