Proč tolik odborníků ve zdravotnictví účinky bílkovin ignoruje a dále doporučuje jako prevenci osteoporózy větší množství vápníku ve stravě?
Zamezení ztrát kosti snížením obsahu bílkovin ve stravě je terapie, kterou potravinářský průmysl (nemluvě o většině konzumentů) prostě odmítá přijmout. Snížení obsahu bílkovin v naší stravě by znamenalo pro masný a mlékárenský průmysl (plus výrobu vajec) velké ekonomické problémy.
Ke střetu se zájmy potravinářského průmyslu však nedochází, pokud budeme dále ignorovat roli, kterou bílkoviny v tomto problému hrají, a doporučovat každodenní polykání velkých dávek vápníku. Doporučování přídavku vápníku je v zájmu mlékárenského průmyslu a firem, které se zabývají výrobou vápníkových doplňků.
Z pohledu běžného strávníka pak platí, že způsobují-li potraviny s vysokým obsahem bílkovin osteoporózu, měli bychom omezit či se zcela vzdát všech těch chutných delikates, které jsme si tak zamilovali, jako řízků, kuřecího a rybího masa, sýrů, tvarohu atd. Namísto toho bychom si měli oblíbit obiloviny, čerstvé ovoce a zeleninu. Od každého to bude vyžadovat velké změny, pokud se toto téma někdy dostane do středu veřejné i odborné pozornosti, kam určitě patří.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob