Prý si mám na své potíže koupit vlákninu a přidávat si ji do jídla. Cožpak jí strava neobsahuje dostatek?
Na konci devatenáctého století začaly moderní mlýny odstraňovat z pšeničného zrna otruby a klíček a - namísto dosavadní tradiční celozrnné pšeničné mouky - ve velké míře produkovat bílou mouku, které se nedostávalo vlákniny. Podobným procesem došlo k přeměně běžné (hnědé) rýže na rýži bílou.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Přibližně ve stejné době se začala strava lidí žijících na Západě měnit i v dalších ohledech - společným znakem byl větší důraz na průmyslově zpracované, obvykle tučné potraviny, které neobsahují dostatek vlákniny.
Moderní strava, jejímž základem jsou živočišné potraviny a rafinované obiloviny, nám často poskytne méně než 10 gramů vlákniny denně. Strava založená na konzumaci škrobovin může obsahovat 60 i více gramů vlákniny.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 2919
Datum: 30. 1. 2012