Restovaná mrkev se zázvorem
Olej rozehřejeme v hluboké a široké pánvi s poklicí. Přidáme mrkev a 2 minuty restujeme při nízké teplotě. Přidáme zázvor, pomerančový džus, sušenou citronovou kůru, dobře promícháme a přivedeme k varu. Odkryté vaříme asi 10 minut. Před podáváním dochutíme solí a kořením.
Pokud pro vás strouhaná mrkev s jablkem není vrcholem mrkvové kreativity, nebudete věřit, jaká dobrota se dá z obyčejné mrkve vykouzlit. Mrkev totiž vůbec není obyčejná. Je to úžasná zelenina s pohnutou historí a množstvím důležitých látek, užitečných nejen pro oko, ale také pro sliznice dýchacích cest, pokožku, močové cesty a asi tak sto tisíc kilometrů vašich cév. J
Mrkev by měla být alespoň trochu „nedovařená“ (al dente), aby v ní zůstalo co nejvíce chuti a barvy. Mrkev na vichský způsob (podle města Vichy) patří do klasické francouzské kuchyně. Tato variace je však mnohem rafinovanější.
Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo nakladatelství Slovart.