Restované ředkvičky s arašídy na asijský způsob
2 svazky červených ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, olivový olej, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, hrst nesolených arašídů, 1 lžička koření pěti vůní (může být perníkové), 4 lžíce sójové omáčky, loupaný sezam, rýžové nudle (nebo jasmínová rýže), omáčka sweet chilli
Tofu nakrájíme na menší kousky, vložíme do malé misky, přidáme zbytek surovin a necháme asi půl hodiny marinovat.
Ředkvičky rozkrájíme na čtvrtky. Větší, spodní část jarních cibulek nakrájíme na hrubší kousky a vložíme na pánev s rozehřátým olejem. Asi po 2 minutách restování přidáme na plátky nakrájený česnek, chilli, arašídy a opět chvíli smažíme. Nakonec přidáme koření, zalijeme sójovou omáčkou, posypeme sezamem a necháme krátce podusit.
Na druhou pánev s olejem vložíme tofu a z každé strany osmažíme dozlatova. Nudle vložíme do vroucí vody a vaříme asi 3 minuty. Ihned scedíme a vše můžeme servírovat na talíř. Posypeme sezamem a nadrobno nakrájenou zelenou natí jarních cibulek.
Ředkvičky jsem doposud jedl jenom v salátu nebo na chlebu s pomazánkou. Nyní jsem je zkusil podusit v duchu asijské kuchyně a nedopadlo to vůbec zle. Navíc to trvalo jen chvíli a měl jsem na stole výtečný a lehoučký oběd pro dva.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.