Rodinné zelí plněné pohankou
Ze zelné hlávky vyřežeme tuhou část a dáme ji vařit do mírně osolené vody. Během vaření z ní odebíráme předvařené zelné listy (12–18 ks). Na oleji podusíme nakrájený česnek a cibulku, po chvilce přidáme mrkev a dusíme. Přidáme papriku, sójový granulát, ochutíme a dusíme ještě asi 3 minuty. Pak směs zalijeme vodou a dusíme asi 10 minut. Přidáme propláchnutou pohanku a dusíme pod pokličkou 20 minut, potom dochutíme podle potřeby a odstavíme.
Vychladlou pohankovou směsí plníme zelné listy (vytváříme závitky), které ukládáme na vymaštěný plech jeden vedle druhého tak, aby se nerozpadly.
zelí, voda, rajčatový protlak, česnek, solčanka
Zelné listy, které zůstaly, nakrájíme, zalijeme vodou, přidáme ostatní suroviny (podle odhadu a chuti) a touto směsí přelijeme plněné zelí na plechu tak, aby byly závitky ponořeny asi z 2/3. Potom plech přikryjeme a pečeme 30–60 minut. Podáváme s chlebem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.