Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Rodinné zelí plněné pohankou

zelí hlávkové 2,5 kg, olej 4 pl, cibulka zelená 3 ks, česnek zelený 5 stonků nebo 5–6 stroužků bílého, mrkev najemno nastrouhaná 200 g, paprika bílá 1–2 ks, sójový granulát 200 g, sůl 1 čl, solčanka 3 čl, rajčatový protlak 5 pl, bazalka sušená 1 čl, voda 2 litry, pohanka 300 g
|
Typ článku: Recepty

Ze zelné hlávky vyřežeme tuhou část a dáme ji vařit do mírně osolené vody. Během vaření z ní odebíráme předvařené zelné listy (12–18 ks). Na oleji podusíme nakrájený česnek a cibulku, po chvilce přidáme mrkev a dusíme. Přidáme papriku, sójový granulát, ochutíme a dusíme ještě asi 3 minuty. Pak směs zalijeme vodou a dusíme asi 10 minut. Přidáme propláchnutou pohanku a dusíme pod pokličkou 20 minut, potom dochutíme podle potřeby a odstavíme.

Vychladlou pohankovou směsí plníme zelné listy (vytváříme závitky), které ukládáme na vymaštěný plech jeden vedle druhého tak, aby se nerozpadly.

zelí, voda, rajčatový protlak, česnek, solčanka

Zelné listy, které zůstaly, nakrájíme, zalijeme vodou, přidáme ostatní suroviny (podle odhadu a chuti) a touto směsí přelijeme plněné zelí na plechu tak, aby byly závitky ponořeny asi z 2/3. Potom plech přikryjeme a pečeme 30–60 minut. Podáváme s chlebem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3512
Datum: 18. 9. 2010