Rostlinné tuky jsou zdravější
A jsme u oněch dobře známých omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin. Potřebujeme je v dostatečném množství a ve správném poměru. A teď pozor: Nejnovější se ukazuje, že na naše zdraví má zásadní vliv to, z jakých potravin je přijímáme.
Vědcům z prestižní Harvardovy univerzity v Bostonu se podařil mimořádně zajímavý objev. Zjistili totiž, že je velký rozdíl, zda přijímáme mono-nenasycené mastné kyseliny z rostlinných olejů nebo ze živočišných tuků. Zjistili, že zatímco ty z rostlinných potravin působí na naše zdraví ochranně, ty ze živočišných zdrojů (tj. máslo, slanina, vepřové sádlo apod.) mohou zvyšovat riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
Jak se to podařilo zjistit? Vědci důkladně prozkoumali data ze dvou nejrozsáhlejších epidemiologických studií: Nurses'Health Study a Health Professionals Follow-Up Study, ve kterých se shromažďují údaje o zdraví a výživě od více než 94 000 lidí. Vyhodnocené informace pocházejí z období dlouhého až 22 let.
Důsledná analýza ukázala následující fakta:
Lidé, kteří měli vysoký příjem mononenasycených mastných kyselin z rostlinných zdrojů, vykazovali o 16 % nižší riziko předčasného úmrtí, zatímco lidé, u nichž ve stravě převažovaly tyto mastné kyseliny ze živočišných zdrojů, měli toto riziko úmrtí až o 21 % vyšší.
Pokud lidé nahradili určitý podíl nasycených tuků, rafinovaných sacharidů (tj. např. přidaný cukr a bílá mouka) a transtuků za stejné množství kalorií (pouze 2-5 % denního příjmu energie) v podobě mononenasycených mastných kyselin z rostlinných zdrojů, kleslo jejich riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 10 % a celková úmrtnost o 15 %.
A hlavně, pokud lidé nahradili mononenasycené mastné kyseliny ze živočišných tuků za mononenasycené mastné kyseliny rostlinné, kleslo jim riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby až o 24 %.
Doktorka Marta Gausch-Ferréová, která byla jednou z vedoucích této studie, tak upozorňuje, že je důležité zaměřit se na zdroj a kvalitu tuků v naší stravě. Odkazuje, že bychom měli jíst více mononenasycených mastných kyselin z rostlinných zdrojů (tj. olivový olej, avokádo, ořechy apod.) A naopak méně tuků ze živočišných potravin (tj. tučné mléčné výrobky, drůbež, vejce, červené maso).
Ivana Mesárošová a Igor Bukovský, AKV