Šalvěj pomáhá nejen při nemocech s mandlemi
Šalvěj bývá součástí koření do mletých mas, paštik, nádivek, marinád, zejména pro úpravu masa skopového. Maso je nejen chutnější, ale i lépe stravitelné. Šalvějí máte «okořeněnu» možná i zubní pastu.
Odvar z babského ucha čili ze šalvěje potřebovala filmová čarodějnice Saxana, aby mohla žít jako člověk. Šalvěj je potřebná i lidem, aby mohli «žít jako člověk», tedy aby byli zdraví a zbytečně nestrádali.
Šalvěj měli naši předkové ve velké úctě. Ještě koncem 19. století se uvádělo, že šalvěj v našich zahradách ochraňuje naše zdraví. V Anglii se říkalo, že kdo chce žít, musí v květnu jíst šalvěj.
O šalvěji se pochvalně vyjadřovala i proslulá bylinářka Maria Treben.
Šalvěj – bylinka našich babiček – prožívá svou renesanci. A to je dobře. Vždyť i její botanické jméno naznačuje, jak je pro nás důležitá. Název «salvia» pochází ze slova «zachraňovat». Ano, umí zachraňovat i před operacemi mandlí – pokud je včas používána ke kloktání a k výplachům hrdla. Má dezinfekční, stahující účinky. Lépe se po ní odkašlává, protože pomáhá odstraňovat z dýchacích cest hlen.
Vylouhujte si šalvěj ve slivovici a jste vyzbrojeni na celý rok proti oparům. Přišli na to nejen naši předkové, ale i vědci. Tady bych ale asi měla zmínit dávkování – k potření stačí pár kapek, ne že se budete vymlouvat na opar a notně si nahýbat rovnou z láhve!
Doporučuje se též ke zmírnění menstruačních křečí. Pomáhá také ženám v přechodu, protože zmírňuje nepříjemné návaly. Šalvěj se používá i zevně. Urychluje hojení drobných ran či spálenin. Pomáhá při nadměrné potivosti nohou. Při vypadávání vlasů můžeme zkusit opláchnout si po mytí vlasy nálevem ze šalvěje.