Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Silikon i v kuchyni – bezpečný a praktický

Když se koncem devadesátých let (už) minulého století objevily barevné, měkké silikonové kuchyňské naběračky, formy na pečení a jiné kuchyňské náčiní, určené na pečení nebo grilování, byli jsme překvapení: vždyť jsme se přece učili, že guma se nesmí vystavovat vysokým teplotám, ba může být jedovatá, pokud se dostane do jídla. Jenže!
|
Typ článku: Články

Jenže silikon není guma, i když se ve vašich rukách tak chová. Silikon je absolutně inertní syntetický materiál vyrobený z křemičitého písku (žádný křemík se ze silikonu nedostane do vašich plic, nebojte se), který odolává vysokým teplotám (až do výše 340 oC), neproniká do potravy, je hygienický, dá se umýt v myčce a dobře se udržuje, nepoškrábe teflon a má oproti klasickému kovovému náčiní mnoho dalších výhod, na které rychle přijdete i sami.

Až si budete vybírat silikonové kuchyňské náčiní a pomůcky, měli byste vědět, že: cena definuje kvalitu – laciným výrobkům chybí kvalita, čím má výrobek (například forma na pečení) silnější stěnu, tím je odolnější vůči vysoké teplotě, pokud se při ohnutí materiálu na hraně ohybu objeví bílá barva nebo se barva nějak jinak změní, svědčí to o nízké kvalitě výrobku, kvalitní silikonové kuchyňské pomůcky, náčiní a formy na pečení nesmí mít gumový zápach.

Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo Nakladatelství Slovart.

Počet přečtení: 4326
Datum: 20. 3. 2016