Sójový bob talíř ti zdob
V období druhé světové války, kdy byl nedostatek potravin, se sója i na Západě stala významnou složkou lidské výživy.
Nezralá semena sóji používáme jako zeleninu, semena zralá jako luštěninu. Ze sójových bobů se lisuje olej, vyrábí se z nich mouka, sójové "maso", sýr či tvaroh (tofu), "mléko", omáčky, pasty miso. Zbytek rostliny se užívá jako krmivo.
K největším producentům sóji patří v současné době USA, Brazílie a Čína. Sója je dnes součástí výživy asi jedné miliardy lidí. Je vhodná pro všechny věkové kategorie.
Sója, jako zdroj velmi kvalitních bílkovin, je z ekonomického hlediska mnohem výhodnější než maso. Ve 100 gramech sóji se nachází 38 gramů bílkovin. (Pro srovnání: ve 100 gramech kuřecího masa je 20 gramů bílkovin a ve 100 gramech mléka 3,5 gramu bílkovin.)
Z vitamínů v sóje obsažených vyniká zastoupení vitamínů skupiny B, zvláště vitamínu B-1, kterého sója obsahuje asi třikrát více než plnotučné mléko a asi čtyřikrát více než vejce (a o třetinu více než vepřové maso). Sója má rovněž vysoký obsah vitamínu E a provitaminu A.
Také zastoupení minerálů v sóje je velmi hodnotné. Obsah vápníku je vyšší než třeba u mléka - ve 100 gramech sóji je 260 mg vápníku (zatímco u mléka je to 120 mg). Organicky vázaného železa má sója dvakrát více než mléko. Z minerálních látek je dále zastoupen zinek, fosfor, hořčík. Sója je zdrojem řady nenasycených mastných kyselin ( kyselina linolová, olejová, linolenová).
Důležitý je rovněž obsah lecitinu a řady biologicky aktivních látek. Lecitin má příznivý účinek na nervovou a mozkovou činnost, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, působí proti ateroskleróze, je vhodný při onemocnění žlučníku a jater.
V kosmetice se sójový olej používá do preparátů k podpůrné léčbě ekzémů. Sója je potravina, která skutečně léčí. Snižuje riziko osteoporózy, pomáhá při problémech žen v menopauze, diabetikům udržovat stálou hladinu glukózy v krvi, pomáhá i pacientům trpícím rakovinou střev.
Sóju řadíme, podobně jako zeleninu a ovoce, k zásadotvorným potravinám, které by v naší stravě měly převládat. Pokud převažují potraviny kyselinotvorné, jako je např. cukr, pečivo, ořechy, dochází v organismu ke zvýšení kyselosti a v důsledku toho k únavě a k depresím.
Sója má mnohostranné využití. Lze ji vařit, upravovat se zeleninou, používat na pomazánky, na sladko, na nákypy atd.
Kapustová polévka
1 hrnek uvařených sójových bobů, cibule, olej, čtvrt kapusty, 1 čl papriky, 1 čl vegi-vegi, 750 ml vody
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme ostatní ingredience a vaříme patnáct minut.
Sójová kaše
500 g brambor, 1 hrnek sóji, 5 pl slunečnicového oleje, zelená pažitka, sůl
Předem namočené sojové boby uvaříme v tlakovém hrnci. Brambory uvaříme zvlášť. Sóju i brambory rozmixujeme. Přidáme olej a ochutíme pažitkou.
Soyburger
1/2 hrnku sójových bobů, 1/2 hrnku jemných ovesných vloček, cibule, mrkev, 1/2 hrnku rajské šťávy, 1 čl solčanky, mletý řebříček, bazalka, olej, 4-6 ks celozrnného pečiva, salát, okurka
Sóju přes noc namočíme do vody a ráno ji uvaříme v tlakovém hrnci. Na oleji osmažíme cibuli a nastrouhanou mrkev, přidáme koření, solčanku a sóju. Sojové boby umeleme na masovém mlýnku a ochutíme rajskou šťávou, zahustíme ovesnými vločkami a necháme hodinu odležet. Tvoříme "soyburgery", které obalujeme ve strouhance a smažíme na pánvičce. Horké soyburgery vkládáme do pečiva a zdobíme zeleninou (salát a okurka).¨
Ořechová pomazánka
1/2 hrnku sójových bobů, 4 pl medu, 4 pl nastrouhaných ořechů
Uvařenou sóju rozmixujeme s medem a ořechy.
Kateřina Kukosová, NEMES