Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava

Rajče

Rajče je po bramboře nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. V 16. století jej...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Žampiony

Žampiony jsou velmi oblíbené pro svoji příjemnou chuť. K přípravě jídel se jich začalo používat začátkem 20. století a od...Rubrika: Houby | Typ článku: Encyklopedie

Plod chlebovníku

V 18. století se chlebovníky převážely z Polynéských ostrovů do karibské oblasti, kde se vysazovaly. Jejich plody sloužily jako...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Plody baktrisu broskvového

Baktris broskvový roste v tropických oblastech amerického kontinentu. Toto ovoce se jídávalo ve Střední a Jižní Americe již před...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Mangold

Přestože je mangold jedním z nejdéle známých druhů listové zeleniny, který byl před více než 2 500 lety oblíbenou potravou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Mišpule

Někteří lidé mohou být po rozpůlení plodu mišpule mírně zklamáni, protože zjistí, že polovinu jeho objemu tvoří semena....Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Povijnice jedlá

Španělé přivezli povíjnici jedlou z Haiti do Evropy, odkud se následně rozšířila do celého světa. V hlíze povíjnice jedlé...Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie

Třešně

V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Pšenice

Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Téměř čtyři tisíce let poté, co...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Pšeničné klíčky

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie