Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Povijnice jedlá

Španělé přivezli povíjnici jedlou z Haiti do Evropy, odkud se následně rozšířila do celého světa. V hlíze povíjnice jedlé jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které tvoří 21 % její hmotnosti. Vyskytují se v ní ve formě škrobu a cukru (především sacharózy) a v každém druhu jsou zastoupeny v jiném poměru.
Rubrika: Brambory
|
Typ článku: Encyklopedie

Čím více sacharózy hlíza obsahuje, tím je sladší.

Obsah tuků a proteinů je minimální, dokonce nižší než v bramborách. Hlíza povíjnice je však velmi bohatá na betakaroten (provitamin A), kterého je nejvíce ve žlutých odrůdách. Pokud se hlíza dobře rozžvýká a promísí se slinami, je lehce stravitelná. Jelikož obsahuje velké množství celulózové vlákniny, má blahodárný vliv na střevní stěnu.

I když povíjnice jedlá obsahuje velké množství kalorií, dá se využít při obezitě, protože je velmi sytá. V takovém případě je ale nutné dbát na to, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky kalorií. Vzhledem k tomu, že hlízy povíjnice jedlé neobsahují dostatečné množství proteinů ani tuků, neměly by tvořit základ stravy. Když se ale zkombinují s mlékem, luštěninami nebo s olejnatými ořechy, dosáhne se žádoucí nutriční vyváženosti.

Díky vysokému obsahu betakarotenu (provitaminu A) jsou hlízy povíjnice jedlé velmi účinné při arterioskleróze. Protože hlízy povíjnice jedlé neobsahují skoro žádné tuky ani sodík, největší nepřátele krevní oběhové soustavy, doporučují se konzumovat nejen při arterioskleróze, ale i při poruchách krevního oběhu a hypertenzi.

Hlízy povíjnice jedlé dodávají energii při zvýšené tělesné činnosti a přispívají k rychlejší rekonvalescenci po nemoci. V takových případech se mohou jíst jako hlavní jídlo dvakrát až třikrát týdně.

Potraviny, které obsahují škrob (např. povíjnice jedlá a čerstvé ovoce), mohou jíst i diabetici, ale jen v omezeném množství. (Taktéž je pro diabetiky vhodná listová zelenina. Celozrnné obilniny a luštěniny splňují dietetické požadavky diabetiků, protože pomáhají udržovat optimální hladinu glukózy v krvi mnohem lépe než kterákoliv jiná potravina, a pokud se konzumují ve větším množství, dá se s jejich pomocí cukrovce i předcházet.)

Nejběžnější způsob úpravy je pečení. Mohou se péct v troubě anebo ve žhavém popelu, a to celé včetně slupky. Po upečení či uvaření se hlízy povíjnice jedlé rozmíchají na kaši. Pro zvýšení jejich nutriční hodnoty do nich lze přidat vaječný žloutek. Hlízy povíjnice jedlé se dají též použít k výrobě džemů a cukroví.

Přestože jsou hlízy povíjnice jedlé bohaté na škrob, a tedy i na kalorie, mají jedinečnou vlastnost: vyvolávají pocit nasycení. Tak například 100 g hlízy, která obsahuje jen 105 kcal, dokáže zahnat hlad i na několik hodin.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 6594
Datum: 21. 1. 2009