Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Rajče

Rajče je po bramboře nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. V 16. století jej Španělé přivezli z Jižní Ameriky, ale trvalo celých dvě stě let, než si jej Evropané oblíbili.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Protože se rajče nápadně podobá červeným plodům rulíku zlomocného, jedovaté rostliny ze stejné čeledi, bylo opředeno množstvím pověr. Tato skutečnost částečně vysvětluje, proč se v německé a severoamerické kuchyni začalo používat až na začátku 20. století.

Nejlépe jej přijali ve Španělsku a Itálii, kde si ihned získalo čestné místo a dodnes tam tvoří základ stravy.

Rajče znovu objevili i odborníci na výživu, kteří zjistili, že je více než jen obyčejnou surovinou do salátů či omáček. Jeho blahodárný vliv na mnoho poruch a preventivní účinek na některé typy rakoviny, zejména na karcinom prostaty, z něj dělá celosvětově uznávanou léčivou potravinu.

Čerstvá rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94 % hmotnosti) a malé množství tuků (0,3 %), proteinů (0,8 %) a sacharidů (3,5 %), které se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Jeho výživná hodnota (21 kcal/100 g) je jedna z nejnižších mezi rostlinnými potravinami; větší ji má dokonce i chřest (23 kcal/100 g).

Rajče obsahuje 19 mg na 100 g vitaminu C, což sice není tolik jako v pomeranči (53 mg/100 g), ale je to dost na to, aby bylo účinným prostředkem proti kurdějím. Sto gramů rajčete dodává tělu třetinu doporučené denní dávky tohoto vitaminu pro dospělou osobu. V rajčeti jsou zastoupeny vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová, jakož i provitamin A, kterého je ale podstatně méně než v mrkvi nebo v mangu.

Z minerálů si největší pozornost zasluhuje draslík, dále železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují třikrát více než mléko.

Nevýživné složky se sice nepovažují za živiny v tradičním slova smyslu, ale v těle plní důležitou úlohu. Rajčata obsahují malé množství (1 %) rozpustné vlákniny v dužině a více v oblasti okolo jaderníku. Tato vláknina se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má laxativní (projímavý) účinek. Organické kyseliny, zejména jablečná a oxalová, přispívají k výjimečné chuti rajčat. V průběhu dozrávání se jejich množství snižuje a zvyšuje se obsah cukru.

Rajčata, stejně jako citron, mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč, protože obsahují mnohem více minerálních solí než kyselin. Lykopen (karotenový pigment): Toto barvivo, které rajčatům dodává jejich typické zbarvení, patří do skupiny karotenoidů. Na rozdíl od betakarotenu se lykopen v organismu nepřeměňuje na vitamin A, a proto se věřilo, že nemá žádný fyziologický význam. Nedávno však byly objeveny důkazy o jeho důležitosti pro lidské zdraví.

Na univerzitě Heinricha Heineho v Düsseldorfu (Německo), ve středisku pro výzkum rajčatového lykopenu, bylo zjištěno, že: jeden litr krevní plazmy obsahuje 0,5 µmol lykopenu, což znamená, že lykopen spolu s betakarotenem jsou nejhojnějšími karotenoidy v lidském těle; lykopen se nachází i ve varlatech, prostatě a nadledvinách; lykopen je velice silný antioxidant, který zabraňuje škodám vzniklým působením volných radikálů na DNA buněk; lykopen koordinuje rozmnožování buněk, které by bez jeho přítomnosti probíhalo nekontrolovaně.

Výzkumy na Harvardské univerzitě (USA) potvrdily, že muži, kteří pravidelně konzumují čerstvá rajčata, rajskou omáčku nebo pijí rajčatovou šťávu, jsou vystaveni mnohem menšímu riziku karcinomu prostaty.

Rajčata jsou nejbohatším rostlinným zdrojem lykopenu, karotenoidu chránícímu buňky prostaty před oxidací a abnormálním zvětšením. Ukázalo se, že jejich konzumace v jakékoliv podobě je účinnou prevencí karcinomu prostaty, jednoho z nejčastějších onemocnění u mužů.

Z toho, co již víme o účinku lykopenu na tkáň prostaty, můžeme vyvodit, že pravidelná konzumace rajčat podporuje její správnou funkci. Kromě toho, že zabraňuje rakovinnému bujení, působí proti nadměrnému zvětšení prostaty (benigní hyperplazie prostaty), které je u mužů starších 50 let velmi rozšířené.

Rajčata neutralizují a pomáhají vylučovat odpadní látky metabolismu, které bývají většinou kyselé. Mají i diuretický (močopudný) účinek a podporují funkci ledvin. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje na pročištění krve při dně (zvýšené hladině kyseliny močové), selhání ledvin spojené se zvýšením obsahu močoviny v krvi nebo při chronické přítomnosti toxinů v těle, která je zapříčiněna stravou bohatou na maso a živočišné proteiny.

Rajčata díky svému obsahu vitaminů, minerálů a antioxidačních karotenoidů (lykopen a betakaroten) přirozeně posilují imunitní systém organismu a zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi. S jejich pomocí tělo lépe odstraňuje původce infekčních onemocnění.

Dušená a na malém množství oleje osmahlá rajčata jsou vydatnějším zdrojem lykopenu než syrová rajčata. Tato látka, která rajčatům propůjčuje červenou barvu, zabraňuje degeneraci prostaty. Červená rajčata mají vyšší obsah lykopenu než zelená.

Rajčata svým antioxidačním účinkem zabraňují oxidaci cholesterolu přenášeného lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), který jinak způsobuje zužování a tvrdnutí cév (arteriosklerózu). Dají se též použít při problémech s oběhovou soustavou včetně anginy pectoris a infarktu myokardu.

Rajčata slouží jako nástroj prevence karcinomu prostaty. Při výzkumech, které probíhaly v Itálii, se ukázalo, že jejich pravidelná konzumace chrání i před rakovinou ústní dutiny, jícnu, žaludku, střev a konečníku. Vědci tvrdí, že tato potravina je vysoce účinná proti všem druhům rakoviny trávicího ústrojí.

Rajčata se kvůli obsahu kyseliny oxalové donedávna nesměla podávat lidem trpícím ledvinovými kameny, protože tato látka spolu s vápníkem vytváří nerozpustný oxalát vápenatý, který tvorbu ledvinových kamenů urychluje. Tento přístup je však neopodstatněný, protože obsah kyseliny oxalové je v rajčatech velmi nízký (5 mg/100 g), dokonce nižší než v hlávkovém salátu (17 mg/100 g), čaji (83 mg/100 g) nebo špenátu (779 mg/100 g).

Rajčata zvyšují tvorbu moči a čistí krev, čímž práci ledvin naopak ulehčují.

Syrová jsou pro lidské tělo nejzdravější. Smažená rajčata jsou chutná, ale hůře stravitelná. Rajčatová šťáva a omáčka jsou bohaté na vitamin C a minerální soli. Průmyslové výrobky však většinou obsahují velké množství přísad, které mohou vyvolat alergické reakce.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 34834
Datum: 21. 1. 2009