Strava
![](/image.php?2014&0&t=1)
Jaký je rozdíl mezi prosem a jáhly?
Jáhly jsou loupaným – přesněji řečeno obroušeným – prosem. Proso se nedá v kuchyni použít, v původní slupce je příliš...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?3684&0&t=1)
Nigari
Nigari je druh krystalizované mořské soli, který se používá při výrobě kvalitních sojových sýrů tofu.Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?2016&0&t=1)
Četla jsem, že slupka obilnin může poškodit střeva. Je to pravda?
Není. Obilí – i kdybyste jej snědla syrové – se slinami a jinými trávicími šťávami odmočí a změkne.Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře![](/image.php?3686&0&t=1)
Natto
Je jedním z druhů fermentovaného sojového sýra. Je významným zdrojem bílkovin a vitamínu B12. Chuťově je obtížně přijatelný...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?2018&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje vápníku:
Sezam, tofu, mandle, růžičková kapusta, čínské zelí, mák, brokolice, nízkotučné mléčné výrobky, parmezán, pomerančový...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?3688&0&t=1)
Mrkev karotka
Pektin obsažený v mrkvi, zelí a bramborách na sebe váže 80 % těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. V lidové...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?2020&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje selénu:
Brazilské (para) ořechy, obiloviny, kukuřice, celozrnné výrobky, houby, česnek, cibule, brokolice, slunečnicové semínko.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?3690&0&t=1)
Meloun
Konzumace melounů působí příznivě na činnost ledvin a močového měchýře. Obsahují mnoho enzymů a karotenů, což příznivě...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?2022&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje kyseliny listové:
Čočka, ovesné vločky, kukuřičné vločky, špenát, růžičková kapusta, brokolice, květák, chřest, avokádo, černá fazole...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?3692&0&t=1)
Meruňky
Staré národy Orientu a Asi, např. v tomto století objevený dlouhověký národ Hunzů, považovali meruňky za pramen zdraví a...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie