Stravovací návyky a úmrtnost u 11 000 vegetariánů
Studie zkoumala dietní faktory ve spojení s úmrtností u 11 000 lidí, kteří byli sledováni v průměru sedmnáct let. Vzhledem k vysoké zdravotní uvědomělosti (a tedy nadprůměrné životosprávě) měla celá zkoumaná skupina o 44 % nižší úmrtnost než běžná populace – což bylo z větší části výsledkem nízké úmrtnosti na nemoci oběhového a dýchacího systému.
Rubrika: Vegetariánství
| Typ článku: Studie
Pravidelná konzumace čerstvého ovoce souvisela s významným snížením úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční (o 24 %), mozkovou mrtvici (o 32 %) a všechny příčiny úmrtí kombinovaně (o 21 %) v porovnání s těmi, kteří konzumovali ovoce méně často. Každodenní konzumace celozrnného chleba byla spojena s dvanáctiprocentním celkovým snížením úmrtnosti, zatímco každodenní konzumace syrového zeleninového salátu byla spojena se snížením rizika úmrtí na ischemickou chorobu srdeční o 26 %.
British Medical Journal 1996;313:775-79
Počet přečtení: 3447
Datum: 27. 2. 2010