Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Stravovací návyky a úmrtnost u 11 000 vegetariánů

Studie zkoumala dietní faktory ve spojení s úmrtností u 11 000 lidí, kteří byli sledováni v průměru sedmnáct let. Vzhledem k vysoké zdravotní uvědomělosti (a tedy nadprůměrné životosprávě) měla celá zkoumaná skupina o 44 % nižší úmrtnost než běžná populace – což bylo z větší části výsledkem nízké úmrtnosti na nemoci oběhového a dýchacího systému.
|
Typ článku: Studie

Pravidelná konzumace čerstvého ovoce souvisela s významným snížením úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční (o 24 %), mozkovou mrtvici (o 32 %) a všechny příčiny úmrtí kombinovaně (o 21 %) v porovnání s těmi, kteří konzumovali ovoce méně často. Každodenní konzumace celozrnného chleba byla spojena s dvanáctiprocentním celkovým snížením úmrtnosti, zatímco každodenní konzumace syrového zeleninového salátu byla spojena se snížením rizika úmrtí na ischemickou chorobu srdeční o 26 %.

British Medical Journal 1996;313:775-79

Počet přečtení: 3446
Datum: 27. 2. 2010