Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Střevo jako čistička

Dávejte si na své tělo dobrý pozor! Je to dům, ve kterém žijete. Analogicky to přesně odpovídá domu, ve kterém bydlíte.
|
Typ článku: Články

To nejmenší, co váš dům nebo byt potřebuje, je pravidelná péče - nebo začne zatékat střechou, ucpe se vodovodní potrubí, usídlí se mravenci nebo červotoči a vůbec začne se objevovat s postupem času spousta, z počátku malých, škod.

Podobně je to s vaším tělem. Všechny funkce a všechny aktivity našeho těla, ve dne v noci, ať tělesné nebo duševní, závisí na naší vnitřní a zevní "péči o tělo".

Druh a kvalita potravy, kterou jíte, má životně důležitý význam. Dobrá výživa neregeneruje jen buňky a tkáně vašeho těla, ovlivňuje také vylučovací procesy, kterými se z vašeho těla odstraňují odpadní a škodlivé látky (aby se zabránilo jejich rozkladu formou kvašení a hniloby). Jestliže odpadní produkty v těle zůstávají a hromadí se, není možné udržet dobrý zdravotní stav.

Vyloučení nestrávené potravy a jiných odpadních látek je stejně důležité jako dobré trávení a správný příjem potravy; v důsledku nahromaděné, nevyloučené stolice a odpadu totiž nevyhnutelně dochází k toxémii - otravě krve. Většině lidí není jasné, že odpadní látky, které se z těla dokonale neodstraní, vytvářejí v tlustém střevě tolik kvašení a hniloby, že jejich hromadění vede k latentnímu churavění.

Smrt sídlí ve střevě

To není jen řečnický obrat, to je realita. Význam problematiky tlustého střeva jsem si uvědomil, když jsem byl ještě velmi mladý. Byl jsem tehdy na návštěvě u tety ve Skotsku, když jednoho rána nečekaně zazněl domem pronikavý křik z obývacího pokoje. Tam se svíjela na zemi v bolestech moje sestřenice, teenager. Přivolaný lékař vysvětlil, že se musí jednat o prasklé slepé střevo. Byla ihned, za doprovodu lékaře, převezena do nemocnice, ale za několik hodin zemřela. Lékař nám řekl, že neví proč k perforaci apendixu došlo. Od tohoto dne se stalo střevo jádrem mého dlouholetého výzkumu.

Tlusté střevo a vaše strava

Vaše tlusté střevo nemůže optimálně pracovat, jestliže pravidelně konzumujete průmyslově zpracované, pečené či vařené potraviny, rafinované produkty ze škrobu a cukru anebo nadměrně solíte, a to i tenkrát, máte-li dvě až tři stolice denně! Takové potraviny nedodávají optimální výživu svalům, nervům a buňkám střevní stěny. Zuboženým tlustým střevem může sice projít množství fekálií, není však schopné řádně vykonávat zažívací a vstřebávací procesy.

Lidské tělo potřebuje kvalitní výživu. Buňky a tkáně, ze kterých je složeno, jsou živými organismy s obdivuhodnou mírou odolnosti, elasticity a regenerační schopnosti. Aby se buňky a tkáně mohly opět zotavit a posílit, musí se potrava skládat z živých, nezpracovaných elementů. Existují současně určité složky stravy, které mají za úkol přispět k vyloučení opotřebovaných buněk.

Vláknina, která je pro správné a dokonalé strávení potravy velmi důležitá, je potřebná jak v tlustém, tak v tenkém střevě. Vláknina musí být ovšem složena z vláken syrových potravin. Když se vlákna pohybují tenkým střevem, jsou, obrazně řečeno, "nabitá" a v tomto stavu velmi užitečná pro činnost v různých oddílech střeva. Tlusté střevo nepřevezme jen nestrávené zbytky potravy, ale přizpůsobí se vláknině, na které je závislé, a použije ji jako "střevní metlu".

Jsou-li minerální látky z potravy nasyceny olejem nebo tukem, nemohou být zažívacími orgány správně zpracovány a přejdou jako odpad z tenkého do tlustého střeva. Mimoto se musí tělo zbavit tlustým střevem velkého množství opotřebovaných buněk a tkání.

Jak strava prochází tělem, zanechávají potraviny na vnitřní stěně tlustého střeva hlenovitý povlak, podobný omítce na stěně. Časem může tento povlak pozvolna zesílit. Obsah střeva, který je vylučován za takových podmínek, obsahuje mnoho nestrávené potravy, kterou tělo může využít jen málo anebo ji nemůže využít vůbec. Výsledkem je vyhladovění, které si neuvědomujeme, které je ale příčinou předčasného stárnutí organismu.

Pěchujeme-li do našeho těla soustavně mrtvou (živin zbavenou) potravu a současně se nestaráme o dokonalé vyloučení odpadních látek, dostaví se dříve nebo později, jako bezprostřední následek, nemoc.

Tlusté střevo - čistička těla

Tlusté střevo je přirozenou živnou půdou pro řadu baktérií. Úkolem těchto baktérií je zabránit vzniku toxického stavu v tlustém střevě. Existují však dva druhy baktérií, jednak "zdravé" (coli) baktérie a za druhé patogenní (nemoc způsobující) baktérie. Ve zdravém střevě drží zdravé baktérie pod kontrolou baktérie patogenní. Jestliže však nedbáme na čistotu tlustého střeva, patogenní, nemoci způsobující baktérie, se mohou rozšířit a následuje nemoc.
Je-li naše "čistička" ucpaná odpady a produkty vznikajícími při rozkladu, ani ta nejlepší jídla nemusí být pak o mnoho lepší než jídla nejhorší.

V tlustém střevě se nehromadí jen odpad z potravin, ale také miliony vysloužilých, odumřelých buněk. Možná znáte odpuzující zápach mrtvých zvířecích těl, která se začínají rozkládat. Buňky a tkáně v našem těle podléhají stejnému rozkladu, jestliže dovolíme, aby zůstaly v tlustém střevě déle, než je nutno. Vlastním účelem tlustého střeva jako vylučovacího orgánu je posbírat ze všech částí těla a pomocí peristaltiky vyloučit všechny jedovaté, kvasící a hnijící odpadní látky.

Jednoduše řečeno: tlusté střevo je čističkou lidského těla. A nemá-li docházet k chorobám, přírodní a hygienické zákony vyžadují, aby byla tato čistička udržována v dobrém stavu.

Z knihy průkopníka zdravé životosprávy Normana W. Walkera "Prevence rakoviny tlustého střeva". Dávno předtím, než se zdravá výživa stala oblíbeným předmětem diskuse, radil dr. Walker svým čtenářům stravu, která měla obsahovat co nejméně masa a mléčných výrobků a jejíž hlavní složkou byly potraviny z rostlinné říše. Dr. Walker,    mj. i propagátor konzumace syrové zeleniny a ovoce a pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, pracoval s nadšením až do své smrti, která jej zastihla (bezbolestně a ve spánku) ve věku 116 let. Knihu vydalo nakladatelství Fontána.

Počet přečtení: 3649
Datum: 13. 4. 2007