Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Těstovinový nákyp s mrkví a brokolicí

olej 1 pl, cibule větší 1 ks, voda 5 pl, voda na zalití 20 š (1 š = 1,4 dl), mrkev 3–4 ks, celozrnná špaldová vřetena 400 g, brokolice 400 g, bazalka 1 čl, provensálské koření 1 čl, saturejka 1 čl, solčanka 2,5 čl, celozrnná mouka 2 pl, sójová smetana (mléko) do jídla 3/4 š, uzené tofu 1/2 kostky, olej na vymazání trochu, sójová smetana nebo zálivka na přelití

Na vodě a oleji podusíme nakrájenou cibuli a potom zalijeme vodou. Přidáme mrkev nakrájenou na půlkolečka a vaříme 10 minut. Pak přidáme celozrnná špaldová vřetena (těstoviny) a vaříme dalších 10 minut, občas promícháme. Poté přidáme na kousky nakrájenou brokolici a vaříme ještě asi 15 minut, až se těstoviny začnou rozvářet a dojde k samozahuštění. Ochutíme bylinkami.

Smícháme celozrnnou mouku a sójové mléko, zašleháme je do hrnce s těstovinami, chvíli povaříme a odstavíme. Poté přimícháme uzené tofu nakrájené na menší kostky, případně dochutíme.

Směs vložíme na vymaštěný plech (běžný kuchyňský z domácnosti), uhladíme horní vrstvu těstovin a pokapeme ji sójovou smetanou. Pečeme v troubě asi 15–20 minut při 180 °C. Po chvíli zchladnutí můžeme nákyp naporcovat. Podáváme jej ozdobený plátky cibule a se zeleninovým salátem.

Na řezu zchladlého nákypu je vidět mozaiku červené mrkve, zelené brokolice a hnědých těstovin. Lehké jídlo je vhodné jako hlavní chod oběda se zeleninovým salátem nebo na studeno se zeleninou a chlebem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3821
Datum: 2. 9. 2010