Těstovinový nákyp s mrkví a brokolicí
Na vodě a oleji podusíme nakrájenou cibuli a potom zalijeme vodou. Přidáme mrkev nakrájenou na půlkolečka a vaříme 10 minut. Pak přidáme celozrnná špaldová vřetena (těstoviny) a vaříme dalších 10 minut, občas promícháme. Poté přidáme na kousky nakrájenou brokolici a vaříme ještě asi 15 minut, až se těstoviny začnou rozvářet a dojde k samozahuštění. Ochutíme bylinkami.
Smícháme celozrnnou mouku a sójové mléko, zašleháme je do hrnce s těstovinami, chvíli povaříme a odstavíme. Poté přimícháme uzené tofu nakrájené na menší kostky, případně dochutíme.
Směs vložíme na vymaštěný plech (běžný kuchyňský z domácnosti), uhladíme horní vrstvu těstovin a pokapeme ji sójovou smetanou. Pečeme v troubě asi 15–20 minut při 180 °C. Po chvíli zchladnutí můžeme nákyp naporcovat. Podáváme jej ozdobený plátky cibule a se zeleninovým salátem.
Na řezu zchladlého nákypu je vidět mozaiku červené mrkve, zelené brokolice a hnědých těstovin. Lehké jídlo je vhodné jako hlavní chod oběda se zeleninovým salátem nebo na studeno se zeleninou a chlebem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.