Tipy, jak omezit příjem tuku:
Vylučte uzeniny, vnitřnosti a konzervované masné výrobky. Omezte spotřebu tmavého masa (vepřové, hovězí, zvěřina). Konzumujte maximálně dvě vajíčka týdně (včetně vajec v těstovinách a pečivě). Snižte množství použitého tuku v každém receptu – často stačí dvě třetiny, ba i polovina doporučeného množství.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Nejezte smažená a fritovaná jídla. Namísto plnotučných a smetanových mléčných výrobků používejte nízkotučné. Omezte spotřebu keksů, věnečků, oplatků… Vyhýbejte se práškovým a instantním polotovarům (polévky, omáčky, dresinky). Při používání másla a margarínů na pečivo si natírejte jen velmi tence. Máslo a margaríny se snažte nahrazovat různými pomazánkami z fazolí, z čočky, z ovesných vloček apod.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 2611
Datum: 9. 11. 2007