Tykev, dýně
Obsahuje velkou skupinu tykví s nejrozmanitějšími plody - od okrasných malých tykviček až po obří tykve. Pochází z Peru a je známa nejméně 3 000 let. Plody mají většinou oranžovou dužinu. Slupka bývá žlutá, oranžová a zelená. Používají se jako zelenina, k výrobě kompotů, náplní koláčů.
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Encyklopedie
V USA je součástí oblíbeného tykvového koláče. Tam se také každoročně pořádají soutěže o největší tykev. Známé jsou i dekorace z oslavy Halloween. Tykve jsou oblíbeny také v Japonsku. Jedna odrůda tykve se jmenuje po japonském ostrovu "Hokkaido". Tato dýně se lépe loupe a její dužina je výrazně sladší.
Tykev má velké množství betakarotenu ve své oranžové dužině. Tykve příznivě ovlivňuje činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí. Doporučuje se při dně, revmatismu, aterostkleróze a diabetu.
Tykve mají široké uplatnění v kuchyni. Dají se použít na polévky, kompoty, krémy, buchty i jako zelenina, nebo smažená v těstíčku. Uvádíme recepty z velmi oblíbené dýně Hokkaido.
Počet přečtení: 5318
Datum: 6. 12. 2006