Poradna výživy
Můj děda jedl slaninu, hulil jak fabrika a dožil se 80-ti let!
Každý z nás má někde „v rukávu“ (aspoň zatím) nějakého takového příbuzného či známého, kterého uvádí, chce-li...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživyMusí se diabetik skutečně vyhýbat cukru?
Ve stanovisku Americké diabetické asociace se doslovně říká, že po většinu tohoto století se všeobecně věřilo, že lidé...Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Poradna výživyMůže být nadbytek určitých látek v potravě pro zdraví horší než jejich nedostatek?
Ukažme si to na příkladu železa. Je nepopiratelné, že určití lidé trpí nedostatkem železa. Správný přístup k tomuto problému...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživyMůže být někdy nebezpečný ne nedostatek, ale naopak nadbytek vitamínů?
Vitamíny se dělí do dvou základních skupin – na vitamíny rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Vitamíny rozpustné...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživyMůže diabetik konzumovat sacharidy? Jaká jsou současná doporučení?
Shromáždění delegátů Americké diabetické asociace a také Americké dietní asociace v březnu a v dubnu 1994 schválilo výživová...Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Poradna výživyMůže existovat biomargarín?
Ano, může. Na rozdíl od běžného margarínu však nesmí být vyrobený pomoci chemické modifikace tuků a olejů. Nesmí obsahovat...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživyMůže nás mrkev ochránit před rakovinou?
Mrkev či jiné žlutě (či oranžově) zbarvené ovoce nebo zelenina jsou bohatým zdrojem beta-karotenu. A beta-karoten, který...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživyMůže se člověk předávkovat betakaroténem?
Poté, co je v játrech betakarotén převeden na vitamín A, může být zde jeho přebytek uskladňován po dlouhé období a využíván...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživyMůže strava na našem stole způsobit rakovinu?
Už letmý pohled na statistiky nám prozradí, že za nejčastěji se vyskytující rakovinou plic jsou na druhém a třetím místě...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživyMůžeme dnes na základě vědeckých poznatků říct, jaké složky stravy přispívají ke zdraví a jaké složky stravy škodí, resp. jaká životospráva je optimální?
Ke svým závěrům jsem dospěl tak, že jsem nejprve prostudoval asi třicet tisíc zahraničních odborných publikací, článků v...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy