V sezóně máme hodně květáku a rodinu otravuje, když musí jíst stále nějaké jídlo z květáku.
Vysvětlete jim, že květák obsahuje – podobně jako brokolice a jiné druhy kapustovité zeleniny – velmi mnoho účinných protirakovinných látek, které chrání zvláště prsy a tlusté střevo. Tady jsou alespoň některé: kvercetín, glutanión, indoly, vitamín C, sulforafan, glukarát.
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Poradna výživy
Kromě toho obsahuje i vlákninu, která snižuje koncentraci cholesterolu v krvi. Tepelná úprava ničí některé důležité látky, a tak květák nesmažte, ale používejte ho syrový, dušený, vařený anebo upravený v mikrovlnné troubě.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 3452
Datum: 23. 12. 2007