Vaření zeleniny
Do hrnce vložíme zeleninu, přidáme špetku soli, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme 5 až 20 minut. Ze zeleniny se uvolní chlorofyl, minerály a vitamíny, které přejdou do vody, zelenina sama naopak přijme vodu a změkne. Po uvaření vodu slijeme a zeleninu podáváme (s hlavním jídlem).
Rubrika: Zeleninová jídla
| Typ článku: Recepty
Nebo tímto způsobem připravíme polévku, stačí zahustit luštěninovou paštikou. Zeleninový bujón připravíme vařením zdřevnatělých kousků zeleniny, košťálů apod. Vaříme 30 minut. Vývar obsahuje velké množství minerálů, můžeme jej použít jako základ na polévky.
Vařením lze dosáhnout i sladké chuti zeleniny. Na dno hrnce vložíme kousek řasy kombu, zeleninu, zalijeme vodou a vaříme. Nakonec dochutíme kapkou sójové omáčky shoyou nebo trochou misa pasty.
Mezi sladké zeleniny patří mrkev, kapusta, zelí, cibule, kukuřice, hrášek a brokolice.
Vařená zelenina dodává tělu vodu, je vhodná pro lidi s ledvinovými kameny, při zácpě, suchosti kůže.
Dobrou chuť přeje Kateřina Kukosová
Počet přečtení: 3804
Datum: 25. 1. 2009