Ve vaší knize jsem se dočetla, že šťáva ze zelí léčí vředy žaludku a dvanácterníku. Musí to být šťáva anebo se dá použít i celé zelí?
Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je skutečně velmi účinným nástrojem při léčbě peptických vředů. Obsahuje gefarnát a látku podobnou karbenoxolonu, které jsou součástí mnohých léků proti vředům. Když použijete šťávu, účinné látky budou koncentrovanější a můžete jich přijmout více najednou.
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Rady lékaře
I zelí v přírodním stavu má léčivé účinky, ale musela byste jej sníst tolik, kolik byste použila na získání potřebného množství šťávy.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 5258
Datum: 8. 1. 2008