Vegetariánská strava účinně snižuje cholesterol
Pětatřicet mladých žen snížilo po dvou měsících na čistě vegetariánské stravě (bez produktů živočišného původu) se současným omezením příjmu tuků na 10% celkových kalorií svoji hladinu cholesterolu o 13% (a hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu o 17%).
Rubrika: Vegetariánství
| Typ článku: Studie
Tato nízkotučná rostlinná strava rovněž významně snížila výskyt menstruačních křečí - což řadu žen významně motivovalo k tomu, aby u této stravy zůstaly i po skončení studie.
Strava sestávala z obilovin, zeleniny, luštěnin a ovoce a neobsahovala vůbec žádné produkty živočišného původu - které jsou jediným zdrojem cholesterolu. Vedlejším produktem této diety byla i mírná ztráta váhy; ženy ztrácely asi půl kilogramu týdně. Vedoucí studie, dr. Hurlocková, uvedla: „Doporučuji tuto stravu své osmileté dceři a každému, kdo si chce uchovat své zdraví.“
American Journal of Cardiology 2000:85
Počet přečtení: 4300
Datum: 10. 3. 2004