Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vegetariánská strava účinně snižuje cholesterol

Pětatřicet mladých žen snížilo po dvou měsících na čistě vegetariánské stravě (bez produktů živočišného původu) se současným omezením příjmu tuků na 10% celkových kalorií svoji hladinu cholesterolu o 13% (a hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu o 17%).
|
Typ článku: Studie

Tato nízkotučná rostlinná strava rovněž významně snížila výskyt menstruačních křečí - což řadu žen významně motivovalo k tomu, aby u této stravy zůstaly i po skončení studie.

Strava sestávala z obilovin, zeleniny, luštěnin a ovoce a neobsahovala vůbec žádné produkty živočišného původu - které jsou jediným zdrojem cholesterolu. Vedlejším produktem této diety byla i mírná ztráta váhy; ženy ztrácely asi půl kilogramu týdně. Vedoucí studie, dr. Hurlocková, uvedla: „Doporučuji tuto stravu své osmileté dceři a každému, kdo si chce uchovat své zdraví.“

American Journal of Cardiology 2000:85

Počet přečtení: 4300
Datum: 10. 3. 2004