Vegetariánství a vitamín B12
Vitamín B12 se ve skutečnosti vyskytuje poměrně hojně i v rostlinné říši, ovšem ve velmi malých množstvích. Je pozůstatkem aktivit baktérií, objevuje se všude tam, kde baktérie působily – na slupce nemytého ovoce, v masných a mléčných výrobcích, na našich zubech, v tlustém střevě a dokonce i v čisté vodě z vodovodního kohoutku. Takže – ačkoliv si jej rostliny samy nevyrábějí, čerstvé přirozené nerafinované rostlinné potraviny, na kterých mohou baktérie „pracovat“, jsou tímto vitamínem „kontaminovány“. (Rafinované a sterilizované potraviny jej ovšem obsahují daleko méně.) Nepatrná množství z potravy, vody a našich vlastních těl (např. zubů, pokud nejsou mimořádně čisté) jsou absorbována poměrně složitým způsobem na dolním konci tenkého střeva. (Určité množství vitamínu B12 vyprodukované v tlustém střevě může být pravděpodobně v této oblasti tenkého střeva též vstřebáno.) tyto různé zdroje zjevně poskytují dostatek vitamínu B12 potřebného k tomu, aby si vegani udrželi bez problému zdraví po celý život.
Lidé, kteří přecházejí na čistě rostlinnou stravu, se někdy dostávají do potíží, které nejsou ani tak způsobené nedostatečným příjmem B12 (pokud není jejich potrava příliš upravovaná a rafinovaná), jako spíše problémem absorpčním.
Nejběžnějším problémem z nedostatku B12 je perniciózní anémie, která není výsledkem nízkého příjmu, ale neschopnosti B12 využít. Toto onemocnění reaguje velmi rychle na injekce vitamínu B12. Pouze malé procento z těch lidí, kteří perniciózní anémií trpí, jsou vegani. Nedostatek vitamínu B12 může mít nepříznivý vliv na nervový systém a duševní výkonnost. Tento problém lze opět snadno vyřešit náhradním zdrojem.
Vzhledem k tomu, že průměrný člověk potřebuje asi jeden mikrogram vitamínu B12 denně a játra obvykle mají zásobu asi 1000 mikrogramů, jeho nedostatek se rozvíjí velmi pomalu. Velmi vzácné jsou případy, kdy nebyl nedostatek B12 rozpoznán dříve, než došlo k nevratnému poškození (což je zvláště smutné, víme-li, že tomu lze snadno předejít).
Někteří přísní vegetariáni by se mohli vystavit riziku nedostatku vitamínu B12, zvláště ti, kteří se takto začínají stravovat ve vyšším věku anebo mají již horší zdraví, ti, kteří dělají náhlé drastické změny ve svých stravovacích návycích či ti, jejichž předchozí výživa byla velmi chudá. Vzhledem k tomu, že tyto kategorie zahrnují poměrně velké množství lidí, uvádíme několik doporučení, kterých by se tito lidé měli přidržet:
• Měňte svou dietu postupně, ne přes noc, nejsou-li pro to naléhavé lékařské důvody. Měňte svou stravu v průběhu týdnů, měsíců či dokonce roků, je-li její změna opravdu radikální.
• Každý den jezte široký výběr nerafinovaných a neupravovaných jídel.
• Během několika prvních let přísně vegetariánské diety si nechávejte příležitostně změřit hladinu vitamínu B12. Dá se očekávat, že tato hladina bude postupně klesat a poté se stabilizuje na nové, nižší úrovni.
„Strict Vegetarians and the Vitamin B-12 Problem“, dr. Clemency Mitchell, CL London Newsletter