Vláknina ve stravě snižuje riziko infarktu, žlučníkových kamenů a cukrovky
Vláknina ve stravě váže cholesterol a žlučové kyseliny a následně snižuje jejich vstřebávání ze střeva i kontakt se střevní stěnou. To částečně vysvětluje, proč bývá strava s vysokým obsahem vlákniny spojována s nižším výskytem srdečního infarktu a cholesterolových žlučníkových kamenů a proč současně poskytuje dodatečný mechanismus i pro snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Rady lékaře
Vláknina ve stravě zpomaluje rychlost vstřebávání uhlohydrátů ze střevního traktu do těla. Z tohoto důvodu je vláknina ve stravě důležitá pro prevenci a kontrolu cukrovky a hypoglykémie.
Mezi další nemoci, které se běžně vyskytují u lidí žijících v bohatých západních zemích a které jsou připisovány tomu, že jejich strava neobsahuje dostatek vlákniny, patří vytváření krevních sraženin v žilách, v plicích (plicní embolie), ulcerosní kolitida a Crohnova choroba (zánětlivé onemocnění střev).
Bylo potvrzeno, že strava s vysokým obsahem vlákniny přináší pacientům s Crohnovou chorobou nepopiratelný prospěch.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3250
Datum: 13. 2. 2012