Výrazné rozdíly mezi bio a konvenčními potravinami
Studie zveřejněná v odborném časopise British Journal of Nutrition zjistila, že mezi rostlinami produkovanými ekologicky a konvenčně existují zásadní rozdíly v nutričních hodnotách. Výzkum prováděl mezinárodní tým expertů, vedených vědci z britské Newcastle University.
Jedná se o zatím největší výzkum analyzující a srovnávající obsah nutričních látek v bioproduktech a konvenčních produktech. „Ačkoli pět porcí ovoce nebo zeleniny denně by mělo být základem zdravého stravování, přechod na ekologicky produkované potraviny může vést ke zvýšenému příjmu nutričně hodnotných antioxidantů a snížení příjmu potenciálně nebezpečných pesticidů a kadmia,“ říká se ve studii.
Výsledky jasně podporují názor, že kvalita potravin je ovlivněna způsobem produkce. Bioprodukty (obilniny, ovoce a zelenina) obsahují výrazně vyšší koncentrace antioxidantů a polyfenolů ve srovnání s konvenčně produkovanými rostlinami. Konzumace bioproduktů by mohla navýšit příjem antioxidantů/polyfenolů o 20 až 40 %.
Frekvence nálezu zjistitelného množství zbytků pesticidů je u konvenčně produkovaných rostlin čtyřikrát vyšší než u ekologicky produkovaných rostlin. Konvenčně pěstované ovoce mělo nejvyšší frekvenci nálezu pesticidů (75 %), konvenčně pěstovaná zelenina 32 % a výrobky z rostlinných surovin pěstovaných konvenčně 45 %. Naproti tomu, zjistitelná rezidua pesticidů byla nalezena jen v 10 % vzorků bioproduktů.
Analýza současně zjistila o 48 % nižší koncentraci toxického těžkého kovu kadmia u bioproduktů. Také koncentrace dusíku – v některých studiích spojované se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny (například rakoviny žaludku) – byly u bioproduktů výrazně nižší.
Ze serveru www.bio-info.cz