Výzkum potvrzuje zdravotní přínosy biopotravin
Výzkumný tým, který nedávno zveřejnil svoji studii v odborném časopise British Journal of Nutrition, zjistil, že bioprodukty a výrobky z nich obsahují průměrně 17 procent více antioxidantů než jejich konvenční protějšky. Některý bioprodukty obsahovaly až o 69 procent více vybraných typů antioxidantů.
Tým výzkumníků také zjistil až čtyřnásobně vyšší obsah reziduí pesticidů v konvenčních potravinách a výrazně nižší obsah některých toxických těžkých kovů v produktech z ekologického zemědělství.
„Naše studie ukazuje, že konzumace biopotravin může vést ke zvýšenému příjmu nutričně vhodných antioxidantů a ke snižování příjmu jedovatých těžkých kovů,“ píše Carlo Leifert, vedoucí týmu vědců a profesor na Newcastle University v Anglii.
„Výsledky studie jsou důležité, protože dávají spotřebitelům jasnou informaci. Dosavadní informace byly často matoucí a v mnoha případech si protiřečily,“ dodává Leifert. Přesto autoři dodávají, že jsou nutné další výzkumy, které potvrdí, zda vyšší příjmy antioxidantů zlepšují zdraví.