Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Zajímavosti ze světa výživy

Co jsme se toho naposlouchali o tom, jak je maso nezbytné, mj. i proto, že obsahuje karnitin. A podívejme se na to – výsledky nové studie ukázaly, že karnitin je ve skutečnosti velmi vlivný rizikový faktor aterosklerózy. To se týká i karnitinu ve výživových doplňcích.
|
Typ článku: Články

Strava bohatá na karnitin (mimo jiné tmavé maso a energetické nápoje) podporuje množení a růst takových střevních bakterií, kterým karnitin „chutná“ – nasytí se jím a potom vylučují trimetylamin-N-oxid (TMAO). Tato látka se vstřebává ze střeva do krve a tam blokuje zpětný transport cholesterolu z těla do jater (kde dochází k čištění těla od cholesterolu). V důsledku toho se cholesterol více hromadí v cévní stěně, což vede k rychlejší ateroskleróze.

Studie zveřejněná v časopise Nature Medicine také poukázala na to, že důležitou roli hrají bakterie, které žijí v našich střevech. Platí totiž, že střevní flóra se z dlouhodobého hlediska přizpůsobuje tomu, co konzumujeme – jiné bakterie se nacházejí ve střevě vegetariána a jiné ve střevě „masožravce“. Čím více a častěji člověk konzumuje maso a mléčné výrobky, tím větší podíl podnájemníků jeho střeva tvoří proteolytické bakterie (jejich potravou jsou bílkoviny a ona „proteolýza“ je ve skutečnosti hniloba). Potvrdila to měření – lidé, kteří jedli maso často, měli ve střevech bakterie produkující hodně TMAO, ale když karnitin užili vegani a vegetariáni, jejich střevní bakterie se ho sotva dotkly (a tvorba TMAO byla minimální). Autoři studie předpokládají, že i tato skutečnost může přispívat k tomu, že vegetariáni mají mnohem zdravější cévy a srdce.

Po přešetření kardiovaskulárního zdraví u 2600 lidí se potvrdilo, že vysoká hladina karnitinu souvisí s rizikem kardiovaskulárních onemocnění a infarktu myokardu. Jde o další důkaz dlouho známé skutečnosti – konzumace tmavého masa je riziková. I mezi lékaři je však stále mnoho takových, kteří to neradi slyší a odmítají, ač takové informace pocházejí z nejlepších odborných časopisů.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy (AKV).

Počet přečtení: 5345
Datum: 22. 11. 2016