Zelené výhonky
Semínka vyséváme mělce do truhlíku s hlínou nebo je rozprostřeme do misek s vlhkou vatou. Semínka nesmí zaschnout, proto je každý den zaléváme. Během tří dnů vyklíčí. Výhonky necháme ještě dva dny vyrůst a potom je můžeme seřezávat.
Pokud chcete konzumovat celé klíčky, dejte semínka do sklenice a zalijte je studenou vodou. Druhý den vodu vylijte, semínka proplachujte třikrát denně vodou. Během dvou dnů vyklíčí a lze je použít.
Celou práci vám usnadní klíčící misky, které koupíte v prodejnách zdravé výživy.
Klíčit lze každý druh zvlášť nebo i jako směs. Řeřicha a ředkvička má ostřejší chuť. Roketa je příjemně pikantní. Vojtěška je trochu mdlá, ale obsahuje více provitamínu A než mrkev. Na pokrytí denní spotřeby stačí 85 gramů.
Veškeré výhonky nás zásobují vitamínem C, který na jaře tak potřebujeme. Zelené lístky jsou zdrojem chlorofylu. Ten se stará o čistotu v našem těle, vstřebává řadu toxických látek, působí hojivě na sliznici a tkáně. V zelených výhoncích je řada vitamínů, minerálních látek, stopových prvků, rostlinných hormonů, antioxydantů a dalších biologicky aktivních látek.
Výhonky se používají syrové, sušením ztrácí svoji pikantní chuť. Velmi dobře se hodí do salátů, pomazánek, na chléb, do hotových polévek nebo na ozdobu hlavních jídel.