Živočišné produkty jsou přece potřebné, nebudu mít nedostatek živin (plnohodnotných bílkovin)?
A to proto, že základem jídelníčku zůstává, i přes příklon k západní stravě, ke kterému zde v posledních desetiletích došlo, rýže, těstoviny, množství zeleniny, a hlavně proto, že japonská strava obsahuje podstatně méně tmavého masa, mléka a mléčných výrobků než strava naše.
Otázka obsahu esenciálních aminokyselin v rostlinných potravinách, a tedy i toho, zda jsou tyto potraviny zdrojem plnohodnotných bílkovin, byla během posledních deseti let rovněž vyřešena – stačí nahlédnout do tabulek výživových hodnot potravin a porovnat si zde uvedený obsah aminokyselin s jejich potřebami – každý si může ověřit, že rostlinné potraviny jsou plnohodnotným zdrojem plnohodnotných bílkovin; co však problémem je, to je nadbytek živočišných bílkovin v současné stravě. Výsledkem je mj. osteoporóza.
Ing. Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví