Arašídy prý obsahují aflatoxin, který způsobuje rakovinu jater.
Nejen arašídy. Aflatoxin je produktem plísně Aspergillus flavus, která se může vyskytovat v každé nesprávně uložené potravině – chlebu, mléku, mase, ovoci, těstovinách, vločkách, i v konzervách. Používání potravin po záruční době, „ochrana ledničky před teplými potravinami“, dojídání zbytků několik dní po tepelné úpravě – to vše zvyšuje riziko konzumace bakteriálních a plísňových toxinů.
Rubrika: Ořechy a semena
| Typ článku: Rady lékaře
Názory na karcinogennost aflatoxinu se různí: Velká studie v Číně neprokázala vyšší výskyt rakoviny jater po konzumaci kontaminovaných arašídů a sóji. Naopak publikace Amerického ústavu pro výzkum rakoviny z roku 1999 uvádí, že „potraviny kontaminované aflatoxinem pravděpodobně zvyšují riziko primární rakoviny jater.“ Uzeniny jsou ovšem mnohem silnějším karcinogenem. Už jste je přestali jíst?
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 15022
Datum: 15. 6. 2010