Bílý cukr
Když tyto vitamíny a minerály schází, musí je dodat tělo. Tím se organismus oslabuje - a dochází k porušování jeho vnitřní rovnováhy.
Zákon přírody vyžaduje, aby potrava zůstala v co nejvíce přirozeném stavu - nerafinovaná, nekonzervovaná, nevystavená zvýšené teplotě a neloupaná. Tento zákon se hrubě porušuje při výrobě cukru v cukrovarech. Dvacet až třicet prvků, které jsou složkami řepy cukrovky (případně cukrové třtiny) se vařením znehodnocuje a je pro organismus ztraceno. Výsledný produkt obsahuje už jen uhlohydráty.
Cukr se velmi rychle dostává ze střev do krve. V důsledku toho se ztrácí únava. To by bylo výborné, kdyby byl ovšem tento efekt trvalejší. Brzy však dojde k ještě větší únavě, až k ochabnutí organismu. Při náhlém zvýšení hladiny krevního cukru nastane totiž zvýšený příliv inzulínu do krve, což vyvolá snížení hladiny cukru pod normál - s následnou zvýšenou únavou. Co se dá proti této opětovné únavě dělat? Rychle pomůže kousek čokolády anebo trocha sladkého nápoje - a tak to jde stále dokola. Jednou cigaretou anebo šálkem kávy se dosáhne podobného účinku: játra vyšlou rezervní cukr do krve, což způsobí příjemný pocit osvěžení. Lidské orgány snášejí takovéto znásilňování jistou, někdy i velmi dlouhou dobu, časem se však přece vyčerpají (i v důsledku nadbytku tuku v potravě) a již nejsou schopny normálně reagovat.
Po snězení cukru se člověk rychle cítí nasycený, protože cukr má vysokou energetickou hodnotu. Ale protože neobsahuje vůbec žádné enzymy, vitamíny ani minerálné soli, jedná se o pouhý zdroj energie. Cukr tedy škodí organismu podobně jako omamné jedy. Důsledkem jsou civilizační choroby. Známý americký lékař dr. Quinley píše, že výroba a dovoz bílého cukru by se měli zakázat stejně tak jako omamný jed heroin. Potrvrzuje to i dr. Walker ve své knize „Jak zůstaneme mladí". Stálá konzumace bílého cukru pomalu vede k podobným důsledkům jako omamné jedy. Někdo by mohl namítnout, že konzumuje jen velmi malé množství bílého cukru. Zapomíná však, že cukr obsahuje téměř každá konzervovaná potravina. Průměrná denní spotřeba cukru se odhaduje na čtvrt kilogramu na osobu.
Není správné darovat zejména starým lidem zákusky jako projev pozornosti a lásky. Pomůžeme jim tím jen předčasně do hrobu. Cukr ožebračuje organismus o vápník, děti z něho onemocní a dostávají zubní kaz. Namísto čokolády by měli dostávat ovoce, především jablka, ořechy, slunečnicová a dýňová jádra, syrové oříšky, máčená obilná zrna, ovocné šťávy, syrové mléko, mrkev, nepečený chléb.
Odhaduje se, že asi 90% lidí trpí nedostatkem minerálních solí, především vápníku, což je důsledkem konzumace bílého cukru. Cukr vyvolává bolesti hlavy, únavu, přecitlivělost, sklon k depresi, zapomnětlivost, zácpu, impotenci, zubní kaz, choroby páteře, neurózy, duševné choroby a z nich vyplývající sebevraždy. Současně napomáhá vzniku všech chorob.
Třtinový cukr
Nerafinovaný třtinový cukr bez aditiv a konzervačních látek. Jedná se o surový cukr bohatý na minerály, bez chemických přídavků a konzervačních činidel. Protože se jedná o přírodní produkt, jeho barva se může měnit podle druhu a cukrové třtiny a území, kde roste - to však nemá žádný vliv na jeho kvalitu.
Vzhledem k výraznému aromatu je oblíbený jako přídavek do kávy (kávových náhražek), čajů (bylinných), používá se do všech druhů pečiva, koláčů atd. a při přípravě některých indických jídel.