Celozrnné výrobky vs. celá zrna
Když jíte zrno nezpracované (i když vše důkladně sežvýkáte), kousky celých semen a zrn se dostanou společně se škrobem až do tlustého střeva, kde si na nich pochutnají užitečné bakterie.
Rubrika: Obilniny
| Typ článku: Přírodní léčba
Jsou-li však zrna (byť celá) rozemletá na mouku, většina škrobů se vstřebá už v tenkém střevě a vaše mikrobiální „já“ je tak o hladu. A pokud se tak děje pravidelně, může to vést k dysbióze – nerovnovážnému stavu, v němž vítězí nezdravé bakterie a zvyšuje se riziko vzniku zánětlivých onemocnění (a rakoviny tlustého střeva).
Z toho plyne poučení: celozrnné výrobky jsou výborné, ale nedotčená celá zrna jsou ještě lepší.
Počet přečtení: 2445
Datum: 16. 10. 2018