Co je špatného na bílém rohlíku s máslem a čajem k snídani?
Potřebujete něco, co obsahuje vlákninu. I když ji náš organismus není schopen strávit, vláknina vstřebává vodu při svém průchodu žaludkem a střevy. Tak vzniká hmota podobná mycí houbě, která působí jako jemná bariéra, aby se živiny z potravy nevstřebávaly příliš rychle.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Na druhé straně potraviny, které neobsahují žádnou vlákninu, především sladká jídla a nápoje, se velice rychle vstřebají do krevního oběhu. Tím způsobí rychlý vzestup a následný pokles koncentrace glukózy v krvi. To vysvětluje, proč můžete často během dopoledne zaznamenat pokles výkonnosti, jestliže vaše snídaně obsahovala pouze potraviny s nízkým obsahem vlákniny.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 3447
Datum: 27. 1. 2009