Je pro nás rafinovaná mouka dobrá?
Rafinovaná, bílá mouka je tak výživově ochuzená, že je třeba ji „obohatit" - aby získala zpět aspoň některé vitamíny a minerály, které byly během mletí odstraněny.
Vědci v potravinářském průmyslu se nyní snaží produkovat komplexní chemické látky, které obsahují několik vítaných vlastností celého zrna a otrub. Tyto chemikálie mají různé názvy, jako např. odolný škrob, polydextróza, inulin, maltodextrin a pullulan. Tyto látky se přidávají do nápojů a potravin, aby se zvýšil jejich obsah „vlákniny".
Prospěšné vlastnosti celozrnných obilovin jsou dobře známé. Rizika konzumování „rafinovaných" aditiv vláknin nejsou známá. Nejlepší je kupovat takové potraviny, které obsahují celé zrno i otruby. Měli bychom hledět podezřívavě na různé doplňky, díky kterým sice potravina splňuje nároky na obsah „vlákniny", ale ve skutečnosti se jedná o vysoce rafinovaný produkt.
Positive Choices