Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Čočka

Čočka je velmi stará kulturní rostlina. Byla známá už v Egyptě, kde byla jídlem chudých. Naproti tomu na severu Evropy, kam byla dovážena, se stala pokrmem bohatých lidí.
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Články

Pro moderního člověka, který se nachází v neustálé časové tísni a ve stresu, je čočka vynikající potravinou. Vysokým obsahem železa, mědi a dalších makroi mikroelementů přispívá ke zlepšení krvetvorby. Pomáhá snižovat LDL cholesterol a působí preventivně proti rakovině. (Někteří autoří nedoporučují čočku příliš často jíst nemocným dnou a revmatismem, a to pro vyší obsah purinových látek, které se metabolizují na kyselinu močovou.)

Běžné druhy čočky se uvaří během třiceti minut (není přitom třeba je předem namáčet), čočka červená dokonce během 10-15 minut. Čočku můžeme jíst i syrovou, tzn. naklíčenou.

Počet přečtení: 207
Datum: 16. 6. 2025