Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hrách

Hrách byl znám už ve starověku. Do Evropy se přes Itálii dostal ve středověku.
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Články

Hrách je velmi sytý a vydatný, dodává tělu značné množství živin. Obsahuje mezi 17 a 23 % bílkovin, hojnost vitaminů skupiny B, minerálních látek, zejména hořčíku, železa a vápníku.

Čerstvý hrášek se jí syrový, naproti tomu sušený hrách vyžaduje několikahodinové máčení a několik hodin může trvat, než se uvaří. Nadýmání působí tzv. oligosacharidy a je možné je odstranit tím, že k hrachu při vaření přidáme bazalku a saturejku. Hrách je vynikající ve formě hrachové kaše.

Počet přečtení: 14
Datum: 7. 7. 2025