Fazole
Dr. Anderson z univerzity státu Kentucky předepisuje šálek vařených fazolí denně na snížení krevního cholesterolu. Fazole (i jiné luštěniny) jsou vynikajícími regulátory inzulinu. Fazole způsobují tak pomalý vzestup krevního cukru, že tělo musí uvolňovat mnohem méně inzulinu, aby udrželo glukózu pod kontrolou. Menší koncentrace inzulinu potlačuje např. pocit hladu a vyvolává možná složitým mechanismem také vylučování sodíku, což snižuje krevní tlak.
Podle četných výzkumů snižuje jezení potravin bohatých na balastní látky, mezi něž patří právě fazole, významně krevní tlak. Fazole jsou také preventivním prostředkem proti rakovině. Je známou skutečností, že větší objem exkrementů při vylučování je znakem dobrého zdraví. Při jezení fazolí budeme mít mnohem měkčí stolici o větším objemu.
Podle doktorky Flemingové z Institutu věd o výživě na Kalifornské univerzitě v Berkeley lze fazole doporučit k terapii zácpy u lidí, kteří netrpí střevními chorobami.