Dáte si slaninu, nebo steak?
Výpary, které vznikají při smažení slaniny, obsahují třídu karcinogenů zvanou nitrosaminy.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Studie
Přestože z veškerého masa se při jeho úpravě smažením potenciálně uvolňují rakovinotvorné látky, opracované maso (jako např. slanina) je nejnebezpečnější – výpary ze smažení slaniny způsobují totiž čtyřikrát vyšší pravděpodobnost DNA mutací než výpary ze smažení hovězího steaku při podobných teplotách.
Pokud se někdo bez masných výrobků neobejde, je rozhodně lepší grilovat venku na zahrádce, kde člověk není tolik vystaven vznikajícímu kouři. Ze studií vyplývá, že množství vdechnutých částic do plic je uvnitř desetkrát vyšší než při grilování venku.
Počet přečtení: 1374
Datum: 5. 10. 2018