Existuje nějaká jasná odpověď na otázku, zda konzumovat potraviny s aditivy či nikoliv?
Nechceme-li být součástí těchto experimentů na lidech, kdy až čas ukáže, jaká jsou skutečná rizika užívání potravinových aditiv, tím nejmoudřejším, co můžeme ihned udělat, je vyvarovat se co největšího množství těchto látek.
Je jisté, že aditiva nepředstavují ani v nejmenším živiny, které by byly nepostradatelné pro lidské zdraví. Většina aditiv, a to zejména těch, která představují možná zdravotní rizika, se nachází v rafinovaných tučných potravinách. Zdravá strava založená na škrobovinách, zelenině a ovoci neobsahuje (s malými neodstranitelnými výjimkami) žádné z těchto problematických látek, a je tak nejjednodušší a nejefek¬tivnější odpovědí na otázku potravinových aditiv.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.