Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Existují vědecké důkazy, které by potvrzovaly prospěšné účinky konzumace ovsa?

Jako zázračné jídlo, které dokáže snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi, se oves v krátké době stal miláčkem médií a hitem číslo jedna. Výrobci potravin se rozhodli využít této jeho vlastnosti a ze dne na den zjistili, že vše chutná lépe, když se do jídla přidají ovesné otruby.
Rubrika: Obilniny
|
Typ článku: Poradna výživy

Byla vyhlášena neoficiální „ovesná válka“. Ovesné produkty začaly rychle mizet z regálů v obchodech a jejich cena se postupně zvyšovala.

I když připustíme, že „módní vlny“ nepostrádají jistou míru zveličení, musíme přiznat, že ovesné otruby se před několika lety Američanům zdály být úžasně účinné.

V jedné studii skupina mužů, u nichž byla zjištěna vysoká hladina cholesterolu v krvi, konzumovala denně jednu misku ovesných vloček a pět vdolečků upečených z ovesných otrub jako přídavek ke své obvyklé stravě. Zástupci kontrolní skupiny s podobně vysokými hodnotami cholesterolu konzumovali pouze svou obvyklou stravu. Po deseti dnech byl u skupiny konzumující oves zaznamenán 13procentní pokles hladiny cholesterolu v krvi.

Přední lékařský časopis New England Journal of Medicine ovšem následně publikoval studii, která zastavila tuto novodobou posedlost ovsem. Všemocný oves, jak se ukázalo, nebyl tím, čím se jevil. Nemluvě o tom, že lidé jej už začínali mít plné zuby. Konec konců, i těch ovesných vdolečků se nakonec přejíte.

Nová studie postavila oves do správného světla. Ukázala, že to není žádný magický lék, který vyčistí tepny zanesené cholesterolem, nebo který můžeme přidávat k nezdravým jídlům a tím je prohlásit za zdravé. Studie ukázala, že když si místo slaniny, vajec, sýrů či uheráku dáte k snídani velkou misku jakýchkoliv obilných cereálií, tak tím samozřejmě významně omezíte množství zkonzumovaného tuku a cholesterolu.

Jiné studie potvrdily, že ve vodě rozpustná vláknina opravdu snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ale oves není v tomto směru účinnější než jiné rostlinné potraviny, jako např. fazole nebo ovoce.

Výsledky těchto studií jsou logické. Každá změna jídelníčku, kde potraviny rostlinného původu, bez cholesterolu, chudé na tuk a bohaté na vlákninu, nahradily tučné potraviny živočišného původu s vysokým obsahem cholesterolu, se opakovaně ukázala jako vysoce efektivní při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 4873
Datum: 31. 1. 2009