Granátové jablko
Taniny se převážně nacházejí v kůře plodu a v membránách, které rozdělují váčky se semínky. Tyto látky mají na sliznici trávicího traktu adstringetní (stahující) a protizánětlivý účinek.
Kyselina citronová a ostatní organické kyseliny dávají granátovým jablkům příjemně nahořklou chuť a přispívají k obnovení mikroflóry ve střevech.
Antokyaniny jsou načervenalá a namodralá rostlinná barviva, která patří do skupiny flavonoidů. V trávicí soustavě působí jako antiseptika a protizánětlivé látky a v buňkách jako silné antioxidanty, zastavující proces stárnutí a zhoubné bujení. Mají i močopudný účinek.
Alkaloid pelletierin se nachází především v kůře kořenů stromu a je účinným vermicidem (ničí střevní parazity).
Vyvážený poměr těchto látek granátovým jablkům dodává stahující, protizánětlivé, vermicidní (pokud se konzumují s vnitřními blanami), remineralizační, alkalické a pročišťující vlastnosti.
Díky adstringentním a protizánětlivým účinkům na trávicí trakt jsou granátová jablka vhodná při infekčním průjmu zapříčiněném gastroenteritidou nebo kolitidou. Prospívají též při plynatosti a střevních křečích. Rovněž se osvědčily při chronických obtížích, jako jsou proktokolitida (ulcerózní kolitida) nebo Crohnova nemoc.
Svým stahujícím účinkem snižují tvorbu žaludeční kyseliny a zklidňují podrážděný a zánětlivý žaludek. Granátová jablka obsahují významné množství mědi, stopového prvku, který usnadňuje vstřebávání železa.
Jelikož flavonoidy a antioxidační vitaminy (C a E) zastavují proces stárnutí arterií, granátová jablka se doporučují při sníženém proudění krve cévami. Také chrání srdce před infarktem myokardu. Díky velkému množství draslíku a nepřítomnosti sodíku jsou vhodná pro lidi trpící hypertenzí. Pomáhají předcházet vysokým hodnotám systolického i diastolického tlaku.
Granátová jablka jsou účinná při dně, zvýšené hladině kyseliny močové a obezitě. Likvidují odpad metabolismu a zmírňují kyselost v trávicím traktu.
Granátová jablka patří mezi nejsnáze skladovatelné ovoce. I když dozrávají mimo strom, jejich výživové vlastnosti se nemění. Na chladném a tmavém místě vydrží až šest měsíců.
Pokud je nechcete použít proti střevním parazitům, před konzumací odstraňte vnitřní blány oddělující váčky, protože jsou hořké. Šťáva je velmi osvěžující a dá se lehce připravit na domácím odšťavovači.
Sirup získáme tak, že do šťávy z granátových jablek přidáme cukr a povaříme ji. Sirup se pije zředěný vodou nebo se používá k dochucení ovocných salátů. Lze ho skladovat i několik měsíců.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.