Harrisa
Harrisa se označuje jako tuniské národní koření, protože ji tam obsahuje většina jídel. U nás je k dostání v konzervách nebo tubách mnohem méně zdravá verze harrisy, a proto jsem se rozhodl zařadit recept na domácí přípravu tohoto ochucovadla.
1/3 šálku sušených pálivých červených chilli papriček, bez semínek, nakrájených na malé kousky nebo podle vlastní obliby, 1 pol. lžíce koriandrových semínek, 2 čaj. lžičky semínek kmínu kořenného, 1 čaj. lžička semínek římského kmínu, 2 pečené červené papriky, 3 stroužky česneku, nakrájené, 1 pol. lžíce lahůdkového droždí, 1 čaj. lžička bílé miso pasty, saturejkové koření
Sušené chilli papričky vložte do ohnivzdorné mísy a zalijte vařící vodou. Nechte 30 minut odstát, potom papričky osušte.
Na malé pánvi zahřejte na mírném ohni a za stálého míchání semínka koriandru, kmínu kořenného a římského, aby se koření rozvonělo (asi 30 sekund). Pak je přendejte do kuchyňského robotu, přidejte osušené chilli papričky, pečené červené papriky, česnek, lahůdkové droždí, miso a saturejkové koření. Směs rozmělněte dohladka. Pokud je zapotřebí, přidejte asi ½ šálku vody, aby vznikla jemná, ale hustá pasta.
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.