Jak zabránit přísunu nadbytečného fosforu
Nadbytek fosforu také zřejmě ničí vaše cévy, urychluje řídnutí kostí a stárnutí. Jeho zvýšené hodnoty proto pro širokou populaci zřejmě představují samostatné riziko předčasného úmrtí.
Fosfor je možné nalézt v různých potravinách rostlinného či živočišného původu. Většina z nás do sebe dostává dvojnásobné množství fosforu, než je potřeba. Nejde ale jen o to, kolik toho sníte, ale kolik toho vstřebáte. Pokud se „přepnete“ na stravu s rostlinným základem, může hladina fosforu ve vaší krvi výrazně poklesnout, i když jeho přísun zůstane stejný. Fosfor v jídlech živočišného původu se totiž nachází ve formě fosfátu, který se do krevního oběhu vstřebává snadněji než fytát, což je převažující podoba fosforu v rostlinné potravě.
Podobně to funguje u železa, dalšího nezbytného minerálu, kterého se vám může dostávat až příliš. Vaše tělo se dokáže bránit vstřebání přílišného množství železa z rostlinné stravy samo. Nedokáže ale podobným způsobem účinně zastavit pronikání přebytečného železa ze svalů či krve (tedy z masa) skrz střevní stěnu.
Nejhorší typ fosforu se ale nachází ve fosfátových potravinových doplňcích. Tyto fosforové směsi se přidávají do kolových nápojů a masa, aby vylepšily jejich barvu. (Bez přidání fosfátů by Coca-Cola byla černá jak noc.) Necelá polovina rostlinného fosforu a zhruba tři čtvrtiny fosforu z živočišných produktů skončí ve vašem krevním oběhu. U fosfátových doplňků ale míra vstřebání dosahuje téměř 100 %.
Fosfátové přísady hrají obzvláště důležitou roli v masném průmyslu. Fosfáty se často vstřikují do kuřecího masa, aby se vylepšila jeho barva a také schopnost nabrat díky vodě na hmotnosti (a tudíž zvýšit ziskovost, jelikož kuřata se prodávají na váhu), a dále kvůli tomu, aby se omezilo unikání tekutin ze stárnoucího masa. Problém této přísady ale je, že může množství fosforu v mase téměř zdvojnásobit.
Fosfátové přísady jsou proto „skutečnou a záludnou hrozbou“ pro pacienty s nemocnými ledvinami, neboť ti mají sníženou schopnost je vylučovat. I když vzhledem k tomu, co o nadbytečném fosforu víme, je to vlastně důvod ke znepokojení pro nás všechny.
Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi