Jaké rozeznáváme druhy tuků?
V zájmu zdraví bychom se měli co nejvíce vyhýbat potravinám obsahujícím cholesterol, tedy hlavně vejcím, potom masu, mléku a mléčným výrobkům.
Tuky dělíme na tuky saturované (nasycené), mononesaturované a polynesaturované.
Saturované tuky
Polynesaturované tuky
Mononesaturované tuky
Zbavit se škodlivých saturovaných tuků (a cholesterolu) obsažených v mase, mléce a mléčných výrobcích a ve vejcích ovšem můžeme pouze tak, že co nejvíce omezíme spotřebu těchto potravin. Můžeme ovšem změnit skladbu požívaných čistých tuků - másla, sádla, ztužených rostlinných tuků a rostlinných olejů.
V zájmu zdraví bychom měli dávat přednost mononesaturovaným tukům (olejům). Nejvíce mononesaturovaných tuků obsahuje olivový olej.
Mononesaturované tuky jsou zdravotně nejvhodnější. Z hlediska prevence kardiovaskulárních chorob je ovšem těžké rozhodnout, zda vhodnější jsou tuky mononesaturované anebo tuky polynesaturované. Ani mononesaturované tuky nepřispívají totiž vůbec ke skleróze cév. Z hlediska prevence rakoviny jsou ovšem mononesaturované tuky neporovnatelně vhodnější než tuky polynesaturované.
Kdyby se nám podařilo změnit složení tuků v naší stravě tak, že bychom požívali v podstatě pouze mononesaturované tuky a kromě nich jen nezbytně nutné množství tuků polynesaturovaných, potom bychom odstranili naprostou většinu nemocí srdce a cév, výrazně bychom snížili četnost rakoviny a snížili bychom i četnost některých dalších civilizačních chorob.
Polynesaturované tuky jsou sice velmi vhodné pro prevenci kardiovaskulárních chorob, ale ze všech tuků nejvíce přispívají k rakovině. Riziko dané nebezpečím rakoviny je při komplexním hodnocení pravděpodobně závažnější než ochranný účinek ve vztahu k nemocem srdce a cév. V zájmu zdraví bychom tedy měli snížit spotřebu polynesaturovaných tuků. Téměř všechny rostlinné oleje a ztužené rostlinné tuky obsahují velké množství polynesaturovaných tuků. V zájmu zdraví bychom tedy měli snížit spotřebu rostlinných olejů a rostlinných tuků běžných na našem trhu. Máme-li si vybrat mezi máslem a rostlinnými tuky a oleji, potom je však nutno si uvědomit, že rostlinné tuky a oleje poškozují naše zdraví podstatně méně než máslo.
Saturované tuky jsou hlavní příčinou sklerózy cév (aterosklerózy - arteriosklerózy) a následně nemocí srdce a cév, jmenovitě infarktu myokardu atd. V zájmu zdraví bychom se tedy měli co nejvíce vyhýbat saturovaným tukům. 90% saturovaných tuků pochází z živočišných potravin. Hlavním zdrojem saturovaných tuků je maso, pak mléko a mléčné výrobky, pak vejce. V zájmu zdraví bychom se tedy měli co nejvíce vyhýbat masu, pak mléku a mléčným výrobkům, pak vejcím.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu